Paulo Coelho - On bir dəqiqə

Salam, sevimli kitabqurdları!  Necəsiz?  3 - 4 günlük aradan sonra yeni bir postumla yenə qarşınızdayam. Bu qısa ayrılığa səbəb internetimin vaxtının qurtarması olmuşdu))) Yoxsa ki, indi haqqında yazacağım kitabı 1 günə oxuyub qurtarıb, blog yazımı da hazırlamışdım.
Nəysə keçək indi yazımıza )
Paulo Coelho – dünyaca məşhur brazilya yazıçısı. Onun bestseller siyahısına daxil olmuş, əsasında film çəkilmiş “On bir dəqiqə” romanı. 
İlk öncə qeyd edim ki, bu kitab Paulo Coelhonun qələmindən çıxan oxuduğum ilk kitab idi. 


On bir dəqiqə, dünyanın ən qədim peşəsi  “fahişəlik” üzərində yazılmış bir romandır.

Macəra,  pul və özünə ər tapmaq ümidilə İsveçrəyə getməyə razılıq verir və orda rəqqasə kimi işləməyə gedir. Lakin işlər heç də Marianın düşündüyü kimi olmur və o işdən ayrılır. Maria başqa kişilərlə tanış olmağa başlayır və hər kəsdən uzaqda, burda onu heç kimin tanımadığını düşünərək 1000 Frank qarşılığında bir ərəblə yatmağa qərar verir. Sonra Maria əlindəki pulu xərcləyib qurtaranda, bu işin elə də pis olmadığını, bir il belə işləyərək, əlində çoxlu pulla Braziliyaya qayıtmağı planlaşdırır. Lakin o bir  ildə nələr baş verir bir bilsəz :)

 Kitabda Maria adında gözəl bir qızın həyatından bəhs edir. 


Kitab çox axıcı və maraqlı idi. Elə bu səbəbdən də kitabı bir günə oxuyub qurtardım. Yəni romanın elə bir hissəsi olmadı ki, orda mən əsərdən darıxıb, əlimdən yerə qoymaq istəyim. Əksinə daha tez oxuyub kitabın sonunu, Marianın taleyinin sonda necə olacağını bilmək istəyirdim. 
Sonda Marianın gəldiyi yer, yeni yaşam tərzi məni çox təəccübləndirdi. Onu da burda deyib kitabın marağın öldürmək istəmirəm =))


Kitabda Brazilyalıların bir sıra maraqlı batil inancları ilə də rastlaşdım. Hal-hazırda yadımda qalanı isə brazilyalılara görə bir kibritlə 3-dən artıq şamı yandırmaq uğursuzluqur :P Qalan maraqlı inanclarla da kitabı oxuyanda özünüz də rastlaşacaqsız)


Kitab yetkinlik yaşına çatmış kütlə üçün nəzərdə tutulub. Kitabı almaq istəsəz əvvəlcə bir az vərəqləyin görün orda oxuduqlarınız sizi qəzəbləndirməyəcəksə alın. Məncə sizin üçün də maraqlı bir kitab olacaq :)


Unutmadan, Marianın taleyi necə bitirsə bitsin, amma yenə də “Dünya yalnız 11 dəqiqə çəkən bir şeyin ətrafında dönür”


P.S: Mən “On bir dəqiqə”ni  PDF formatında oxumuşam, həmdə türk dilində, ona görə də kitabdan seçdiyim sitatlar da bu dəfə türkcə olacaq.

Kitabdan seçdiyim sitatlar:
Dünya böyledir: İnsanlar bilmedikleri yokmuş gibi konuşur; oysa onlara soru sormaya cesaret ettiğinizde gayet bilgisiz olduklarını görürsünüz."


 Aldanma. Bir erkek, ufaklığın kalkmasıyla kanıtlamaz erkekliğini. Erkek, ancak bir kadına zevk verebiliyorsa erkektir. Hele bu kadın bir fahişeyse, o zaman kendini kral gibi hisseder.
 Koca bir akşam mı? Baksana Maria, abartıyorsun. Aslında topu topu kırk beş dakika, hatta soyunmakla, mahsusçuktan şefkat göstermekle, birkaç anlamsız söz sarf etmekle, tekrar giyinmekle geçen süreyi de düşersen, sevişme için temiz on bir dakika kalır geriye.


On bir dakika. Dünyayı döndüren kuvvet, on bir dakikanın içindeydi.


Bu uygarlıkta ters giden bir şeyler vardı. Ve gazetelerde yazdığının aksine, bunun Amazon ormanlarının yok olmasıyla, ozon tabakasıyla, pandalarının  soyunun kurumasıyla, tütünle, kanser yapan gıdalarla, hapishanelerin durumuyla ilgisi yoktu. Tam da Maria'nın mesleğinin konusuydu terslik: seks.




Işık bir eve nası girer? Ardına kadar açık pencerelerden. Işık bir insanın içine nasıl girer? Aşk kapısından, eğer açıksa.



En önemli karşılaşmalar, bedenler daha birbirini görmeden ruhlar tarafından hazırlanır.




Platona göre, Yaratılış'ın başında, erkeklerle kadınlar bugünküne hiç benzemezlerdi; sadece bir gövdesi, bir boynu ve her biri ayrı yönlere bakan çift yüzlü kafaları olan androjen varlıklar mevcuttu. Sanki iki yaratık sırt sırta yapıştırılmış gibi, iki cinsel organı, dört bacağı, dört kolu vardı bunların.
Ama kıskanç Yunan tanrıları, dört kollu bir yaratığın çok fazla çalışabildiğini fark ettiler;ters tarafa bakan iki yüz sürekli tetikteydi, dolayısıyla bu varlıklara kalleşçe saldırmak mümkün değildi; dört bacak sayesinde fazla yorulmadan uzun süre ayakta durabiliyor ya da yürüyebiliyorlardı. Ve en tehlikelisi: Çift cinsiyet organlı bu yaratığın üremek için kimseye ihtiyacı yoktu. Bunun üzerine, Olympos'un mutlak hakimi Zeus, dedi ki: 'Şu ölümlülerin gücünü elinden almak için bir planım var.' Şimşeğini fırlattığı gibi androjenleri ikiye bölerek erkekle kadını yarattı. Dünyanın nüfusu bir anda artıverdi, aynı zamanda da üzerinde yaşayanlar güçten düştüler ve yollarını şaşırdılar; artık kayıp yarılarını aramak, yeniden onunla kucaklaşmak ve bu sarılmayla eski güçlerine, ihaneti önleme becerilerini, yorgunluğa karşı dirençlerine tekrar kavuşmak zorundaydılar. İki bedenin tek beden olmak üzere kaynaştığı bu kucaklaşmaya, seks diyoruz."




Hissetme yeteneğine sahip olanlar, ötekine dokunmadan bile zevk alınacağını bilirler."




Her zaman hayalini kurduğunu insanı gözleyen ve keşfeden kişi, cinsel enerjinin cinsel ilişkiden önce geldiğini bilir. En büyük haz sekste değil, tutkunun dozundadır. Tutku sağlamsa, seks de dansı tamamlar, ama işin özü kesinlikle o değil.


Arzu gördüğün değil, hayal ettiğindir.


Aşıklar, sevişmezken bile sevişirler. Bedenlerin buluşması yalnızca bardağın taşmasıdır. Saatler, hatta günler boyunca bir arada kalabilirler. Günün birinde dans etmeye başlayabilir, ertesi güne kadar devam edebilir, hatta hazzı bitirmeyebilirler. On bir dakikayla hiç ilgisi yok bunun."


Seks sanatı, kontrolsüzlüğü kontrol edebilme sanatı demek.


Evet, seni seviyorum, daha önce hiçbir erkeği sevmediğim gibi ve tam da bu nedenle gidiyorum. Kalsam, hayal gerçeğe dönüşür, sahip olma isteği, hayatının  bana ait olması isteği doğar.


   Doğmanın zamanı, ölmenin zamanı var
  Fideyi dikmenin zamanı, sökmenin zamanı var
  Öldürmenin zamanı, sağaltmanın zamanı var
  Yıkmanın zamanı, inşa etmenin zamanı var
  Ağlamanın zamanı, gülmenin zamanı var
  İnleminin zamanı, dans etmenin zamanı var
  Taş atmanın zamanı, taş toplamanın zamanı var
 Sarılmanın zamanı, ayrılmanın zamanı var
 Aramanın zamanı, kaybetmenin zamanı var
 Elinde tutmanın zamanı, fırlatmanın zamanı var
 Yırtmanın zamanı, dikmenin zamanı var 
 Susmanın zamanı, konuşmanın zamanı var
 Sevmenin zamanı, nefretin zamanı var


Yalan danışmaq – yorucu işdir, burada əsas məsələ – heç nəyi səhv salmamaqdır.


Sonuç olarak, meyvesi olan ağaç taşlanır.


Erkekler, kadınlar şunu her söylediğinde korkuya kapılırlar: "Sana ait olmak istiyorum!"


Paulo Coelho haqqında tapdığım maraqlı məlumatlar:  
* 1966 – 1968 – ci illərdə valideynləri Paulonu sözə qulaq asmadığına görə 3 dəfə ruhi xəstəxanaya yatızdırırlar. Həmin xəstəxanada yeniyetmə elektroşokla dəhşətli müalicə keçirdi.

* Ezoterik andeqraund`un (esoteric underground) iştirakçılarından olduğu üçün siaysi məhbuslar üçün həbsxanaya salınmış və
işgəncələrə məruz qalmışdır.

* Paulo Coelhonun adı
Ginnesin Rekordlar kitabına düşüb. O, bir oturuma (45 dəqiqə) ən çox tərcümə edilmiş (53 dilə) əsərin (“Əlkimyagər”) nəşrlərinə ən çox imza atan müəllifdir. Rekord nəticə 2003 – cü ildə Frankfurt Kitab yarmarkasında kitabın beynəlxalq imzalanması zamanı əldə edilib. 



 E-kitab olaraq yüklə!
Maraqlı kitab idi, amma 3 bal verərəm ancaq. 


Yorumlar

  1. 11 degige ve kimyagerden,zahirden bawga butun eserleri ele beledi..hec movzulari ve adlari da yadimda galmayib..ama oxumuwam..)

    YanıtlaSil
  2. Hal-hazirda bu kitabi oxuyuram....Paulo Coelhonun-Rio Pedranin sahilinde oturdum ve agladim-i oxuyandan sonra inanmirdim ki bir de onun yaradiciligindan nese oxuyaram.ama oxumaga kitab tapmadigim vaxtda Kimyageri oxudum xowuma geldi.... ve 11 degigeni oxumaga qerar verdim...Insallah teriflediyiniz qeder vardir ve Insallah Coelho meni bir de hayal kirikligina ugratmaz turkler demiwken))

    YanıtlaSil
  3. Oxudum ve xowuma geldi...En cox da sonlug... Oglanin qiza etdiyi surpriz... :)

    YanıtlaSil
  4. Mən, Rio Pedranin sahilinde oturdum ve agladim-la, Kimyageri hele oxumamisam. Siz oxumusuz və yazdığınızdan elə başa düşdüm ki, "Kimyagər" məsləhətlidir? düzdü?) amma men "Rio Pedranin sahilinde..." o kitabı da tərifləyən adamlar tanıyıram. ona görə kitab mənə maraqlı gəlir =)

    Gulya xanım, Kitabı bəyəndiyinizə sevindim, istəməzdim bu dəfə də hayal kırıklığına uğrayasız =)

    YanıtlaSil
  5. Menasiz bir kitabdi. Axirda da oglan o onunla evlenir dimeli qizlar gedin o isi gorun axirda da narahat olmayin ere gedeceysiz Koelyonun bu eserindeki fikri bundan ibaretdi

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ronda Bern - Sirr (The Secret) kitabı

Qabriel Markes - 100 ilin Tənhalığı

Yüreğim Seni çok Sevdi / Canan Tan